Aktiviteter

Här finns både äventyr och avkoppling

I Funäsdalen hittar du längd, alpin och skoteråkning i världsklass. Men också offpiståkning från helikopter, snöskovandring, pimpelfiske och skridskoåkning. Efter dagens aktiviteter kan det vara skönt med ett avslappnande bastu- och poolbad, lite shopping eller en stund på gymmet. I byn finns flera företag som gärna guidar till olika aktiviteter. 

Sommar- och hösttid bjuder området runt Funäsdalen på en svårslagen naturupplevelse med alla vandringsleder, cykelleder, ängar med orkidéer och fiskrika vatten. Här ligger även en av Sveriges vackraste golfbanor, hästar som tar dig upp på fjället, kanoter att paddla och fina bad.

Missa inte att ta gondolen till Toppstugan och njut av den fantastiska utsikten, besöka Härjedalens Fjällmuséum och myskoxarna i Tännäs eller någon av gallerierna i byn.


Funäsgondolen

Funäsgondolen

Funäsgondolen tar dig enkelt till toppen av Funäsdalsberget, ett aktivitetsberg året runt. Från toppen har du en milsvid utsikt över både de svenska och norska högfjällen.
Dalstationen ligger mitt emot Hotell Funäsdalen och den nya backen ner till byn landar också här. Sommartid går det bra att ta med cykeln i gondolen för fortsatt färd på fjället.

Webbsida: http://www.funasdalenberghotell.se
Tel: 0684-214 30, Adress: Kåvanvägen 20, 840 95 Funäsdalen

Läs mer

Alpint

Pistkarta

Fantastisk skidåkning i några av Sveriges bästa och längsta pister. Med över 300 meters fallhöjd (högsta i Funäsfjällen) har Funäsdalsberget skidåkning med både branta och svåra partier, långa härliga sluttningar och roliga skogspartier. Här finns även ett populärt barnområde och en prisbelönt park.


Klicka på "Läs mer" och upptäck allt som finns på Funäsdalsberget.

Läs mer

Längd

Spårkarta

Nordic Ski center har ambitionen att erbjuda världens bästa längdskidåkning - 300 km preparerade spår! Detta finansieras delvis genom spåravgifter för dem som nyttjar spåren. Orientera dig med spårkartan och upplev 15 vackra vinterfjällturer. De populäraste spåren ska vara preparerade innan klockan 10 varje dag, hela vintern.
I Funäsdalen har kommunen och spårbolaget (skidspår) samarbetat kring ett elljusspår. Spåret slingrar sig längs sjön i byns centrala delar.

I västra delen av spåret, vid Risnäset, finns en större parkering och toaletter som är handikappanpassade. Vid Risnäsets parkering finns även skidspår som ansluter till Nordic ski center och alla deras spår.
Spårkarta

Spårkort

Spårkort gäller i hela Nordic Ski Center och är obligatoriskt.
Från den 15 oktober till 15 december gäller lokalt försäsongskort i Bruksvallarna / Ramundberget. Spårkort kan köpas på turistbyrån, boendeanläggningar, affärer och liftkassor. Dagkorten kan köpas i förväg och aktiveras den dag man vill utnyttja kortet.

Med spårkort åker du gratis på skidbussen. Barn och ungdomar upp till och med 15 år åker gratis.Skoter

Artic Camp

Arctic Camp erbjuder skoteruthyrning i Funäsdalen. Vid förfrågan ordnar vi även skotersafari. Välkommen att kontakta oss!

Webbadress: http://www.arcticcamp.se

Tel: +46 684-210 66, Mobil: +46 70-604 26 11

Skoterledskort

I Funäsfjällen jobbar vi för att både skoterleder och turleder ska finnas på fjället utan att störa varandra. Ledsystemet är planerat så att dess påverkan på flora och fauna, rennäring, och andra skidåkande gäster i området skall bli så liten som möjligt De fem meter breda skoterlederna prepareras kontinuerligt av pistmaskiner och av en specialbyggd bandförsedd traktor för att hålla toppklass.

Skoterleder

I Funäsfjällen finns 610 kilometer pistade skoterleder, varav 150 kilometer går över högfjället i ett av Sveriges vackraste fjällområden. Här jobbar vi för att både skoterleder och turleder ska finnas på fjället utan att störa varandra. Ledsystemet är planerat så att dess påverkan på flora och fauna, rennäring, och andra skidåkande gäster i området skall bli så liten som möjligt.

De fem meter breda skoterlederna prepareras kontinuerligt av pistmaskiner och av en specialbyggd bandförsedd traktor för att hålla toppklass. Hos oss parkerar du skotern nedanför hotellet, tar en varm bastu innan middagen och diskuterar dagens bravader till fjälls.

• 45 mil skoterleder i en av Sveriges vackraste miljöer, 15 mil av dessa går över högfjället

• 5 meter breda leder som prepareras med pistmaskin

• 7 terminaler för av- och pålastning med gratis bilparkering

• Tydlig skyltning och säkrare vägövergångar

• Karta över ledsystemet

• GPS baserad dagsaktuell ledinformation

• Ledvärd på tel: 070–2667851


Karta över skoterleder

Guidning/Grupper

Strapatser

Strapatser står för "att du klarar men än du tror". Att få prova nya aktiviteter i nya miljöer är nyttigt anser vi, det stärker självkänsla, drivet och samarbetsförmågan.

Webbadress: http://www.strapatser.se

Tel (Bokning): 0703-730 966, Adress: Svegsvägen 16, 840 95 Funäsdalen

Puls Fjällaktiviteter

Puls grundades 2001 med affärsidén att erbjuda aktiviteter, upplevelser och äventyr.
Målgruppen är företag, konferensanläggningar, eventföretag och bokningsbolag.

Webbsida: http://www.puls.nu

Tel: 0684-223 02, Bokning 070-175 22 30, 840 95 Funäsdalen

Rida

Islandshästridning i fjällen

Upplev fjället på islandshäst. Från hästryggen får fjället en helt ny dimension.

Webbsida: http://islandshestur.se/

Tel: 0684-211 22, 070-326 34 22, Email: stallmagnus@gmail.com

Träna

X-Gym Funäsdalen

Välkommen till X-GYM Funäsdalen! Vi har öppet 04:00-23:00 365 dagar om året.

Webbsida: http://www.x-gym.se/

Tel: 070-364 70 72, Adress: Vallarvägen 2, 840 95 Funäsdalen

Pool & relax

Pool & Relax, Hotell Funäsdalen

Hotell Funäsdalen ligger mitt i byn och nära till alla aktiviteter, affärer och FunäsGondolen. Från hotellet har du ski in och ski out till Funäsdalsbergets backar och längdspår och skoterleder ansluter precis utanför. På hotellet finns stor pool, jacuzzis, restaurang med terrass och bar.

Webbsida: http://www.funasdalenberghotell.se
Tel 0684-214 30, Adress: Strandvägen 2A, 840 95 Funäsdalen

Vandra

60 toppar

Funäsfjällen har fler än 60 toppar över 1000 meter. 60 har valts ut och som du når över dagen. Anta utmaningen att bestiga dem alla och njut av vår vackra svenska fjällvärld. Du kan även höja nivån och utmana en vän och spring turerna. På turistbyrån finns märken att köpa vart eftersom du avverkar antalet toppar.

Läs Mer

Guldturer

De som bor i området har valt ut 32 favoritturer som kallas för Guldturer. Varje guldtur har sin beskrivning och karta med information om sevärdheter, sträckning och svårighetsgrad.

Läs mer

10 KulTurer

10 lärorika och lekfulla vandringsturer, några är byrundor eller kulturstigar och andra är äventyrsstigar för barn. Varje KulTur är skyltad och finns beskriven på ett blad som kan laddas ner eller köpas på Turistbyrån i Funäsdalen.

Läs Mer

Cykla

Cykla

Runt Funäsdalen finns drygt 400 km cykeltider i olika typer av terräng och svårighetsgrad.

I Funäsdalen by kan du ta med cykeln upp på toppen av berget med FunäsGondolen och därefter följa leden ner till Kåvan med fantastiska vyer mot Helags, Sylarna och Skarsfjället.

Läs mer

Golf

Golf

I Ljusnedal ligger en av Sveriges äldsta fjällbanor med underbara vyer. Den byggdes 1972 och är en 18-hålsbana med flera utmanande hål längs med Ljusnedalssjön.

Webbsida: http://www.funasdalengolf.se/
Tel: 0684-211 00, Adress: Golfbanevägen 8, S-840 96 Ljusnedal

Fiska

Fiskepass

Med Funäsfjällens fiskepass i din hand har du tillgång till alla upplåtna fiskevatten i västra Härjedalen, totalt ca 15 000 hektar. Ett av Sveriges största fiskeområde på ett och samma fiskepass med över 200 fjällsjöar och mer än 300 km strömmande vatten.

Köp online

Klättra

Klättra

På Funäsdalsberget mitt i byn finns en riktig Via Ferrata upp till Toppstugan. En klätterled som är en riktigt spännande och pirrande utmaning för både stora och små. Ni kan hyra klättersele och hjälm på Topsport i Funäsdalen.

Bada

Bada

Det finns flera fina badplatser i Funäsdalen. En med en liten sandstrand vid Risnäsets fritidsområde och en med brygga vid Strandpromenaden nedanför Hotell Funäsdalen. Det ligger även en större badplats med sandstrand vid Strandvägen öster om byn.

Paddla

Paddla i Ljusnan

Tag med familjen på en dagstur längs Ljusnan och njut av matsäck och bad. Turen startar på Flon i Bruksvallarna och avslutas vid Bruksgården i Funäsdalen.
Kanoter och utrustning hyrs på Topsport i Funäsdalen.

Myskoxcentrum

Myskoxcentrum

I det unika myskoxhägnet utanför Tännäs i västra Härjedalen vistas myskoxar i sin naturliga miljö.
Här har de gott om plats och mycket av sin naturliga föda att tillgå. Från visningshägnet kan du studera djuren och en entusiastisk och kunnig guide berättar och informerar dig om myskoxarna.

Läs mer

Sevärdheter

Fornminnesparken

I anslutning till Fjällmuseet ligger Fornminnesparken som bjuder dig på en vandring mellan hus ända från 1500-talet. Parken är öppen året runt och här ordnas spännande aktiviteter och utställningar för barn och vuxna.

Webbadress: http://www.fjallmuseet.se
Tel: 0684-164 25, Adress: Rörosvägen 30, 840 95 Funäsdalen 

Härjedalens Fjällmuseum

Ett museum för hela familjen där enastående samlingar visas i vackra och roliga utställningar. Ett museum för alla om fjällbönder, samer och bruksarbetare.
Museibyggnaden smyger sig mjukt intill det mäktiga Funäsdalsberget med sin säregna Härjedalsstil.
Här finns också barnens populära lekfäbod. Besök hemsidan för öppettider.

Webbadress: http://www.fjallmuseet.se
Tel: 0684-164 25, Adress: Rörosvägen 30, 840 95 Funäsdalen     

Övriga aktiviteter

Funäsdalens bowling

Såväl bowlingproffs som nybörjare välkomnas till Funäsdalen bowling.
Här kan hela familjen ha kul i alla väder.

Webbsida: http://www.funasdalenbowling.se/

Tel hallen: 0684-250 25, Tel hallansvarig: 070-688 5050, Adress: Rörosvägen ca 1 km från centrum