Redo för lite äventyr?

Offpiståkning och toppturer i Funäsdalen

Aktiviteter

12 januari, 2022

Midvintertiden är kommen till Funäsfjällen – en vanligtvis snörik tid med friska temperaturer. Men även en lugn tid med något färre besökare och kanske säsongens bästa förutsättningar för att åka orört puder långt in på dagarna. Här är midvintern toppturernas tid – sällan ligger det så mycket natursnö i terrängen som just nu och förhållandena är drömlika. På Funäsdalsberget finns lättillgänglig offpiståkning för alla typer av åkare – du hittar allt ifrån brant och exponerad åkning till varierande skogsåkning och kortare offpist-stråk mellan pisterna.

Efter snöiga nätter kan de första åkarna njuta av färskt puder i varenda backe – det är bara till att ta första bästa liften upp! Det tar sällan lång tid innan backarna blir uppåkta men ett tips är att utforska Nol I Egga som ger goda möjligheter till friåkning och ren njutning.

Topptursmöjligheter finns det gott om i Funäsdalsfjällen. Lill-Skarven 1224 m.ö.h är många bybors återkommande favorittopp. Fjälltoppen reser sig ståtligt på andra sidan sjön från Funäsdalen och är relativt lättåtkomlig från Fjällparkeringen i Tänndalen eller parkeringen på Högsta Hållan. Den berömda fjälltoppen bjuder in till toppturer i olika väderstreck – men sydostsidan är populär och bjuder på allt från enkel till mer avancerad terräng och omtalade dropp.

I Funäsdalen kan du starta toppturen mitt i byn. Funäsdalsbergets randoled startar mitt i byn i anslutning till butiken Topsport och leder hela vägen upp till toppen av Funäsdalsberget. Leden bjuder på varierad terräng och lutning. Den är vindskyddad och bjuder på en fantastisk utsikt över byn, sjön och fjällen. Leden lämpar sig utmärkt för den som vill slipa på tekniken men om du vrider upp tempot så får du ett bra träningspass.

Rätt utrustning och kunskap om hur den används är A och O för en lyckad topptursbestigning. Detta innebär bl.a. någorlunda lätta skidor som är breda nog att klara av offpist-åkning med alpina turbindningar som du kan ställa om från fri häl till fixerat åkläge, stighudar, teleskopstavar, pjäxor med gåfunktion och inte minst lavinutrustning (kom ihåg att träna på kamraträddning innan ni ger er iväg). Hos sportbutikerna i byn kan du hyra all utrustning du behöver – ett perfekt alternativ om du vill testa randonné utan att köpa all utrustning. Är du osäker på terrängen eller ny i området? Tveka inte att tala med den kunniga personalen i skidsystemet för att få tips och råd kring bra åkning, snöläget och lavinfaran. Ett hett tips är att hyra en lokal topptursguide för en maxad upplevelse och något utöver det vanliga.