Redo för lite äventyr?

Randonné

Gå på tur i Funäsdalen

Är du inte bekant med begreppet Randonnée, eller ”Rando” i folkmun, så är det helt enkelt det franska ordet för skidtur i alpin terräng. Det vill säga skidbestigning, att ”gå på tur” eller ”topptur”. Begreppet ”earn your turns” sammanfattar inställningen till offpiståkningen.

För att kunna gå uppför behöver du så kallade ”stighudar” fästa under dina skidor. Vidare behöver du också ett par alpina turbindningar där hälen är fri samt ett par pjäxor med inställbart ”gåläge”. Stighudarna ger dig den nödvändiga friktionen mot snön och ser till att du inte glider bakåt. När du når toppen, drar du av huden och ger dig ut för de orörda sluttningarna.

Vad behöver jag?

– Någorlunda lätta skidor som är breda nog att klara av offpist-åkning
– Alpina turbindningar som du kan ställa om från fri häl till fixerat åkläge
– Pjäxor med gåfunktion
– Stighudar
– Teleskopstavar med truga (för att kunna justera längden)
– Lavinutrustning (transceiver, spade, sond, första hjälpen-kit)

Randoleden

Funäsdalsbergets randoled startar mitt i byn i anslutning till butiken Topsport och leder hela vägen upp till toppen. Leden bjuder på varierad terräng och lutning. Den är väldigt vindskyddad och bjuder på en fantastisk utsikt över byn, sjön och fjällen. Leden lämpar sig utmärkt för att slipa på tekniken men om du vrider upp tempot så får du ett bra träningspass. Tidsåtgång från dal till topp är ca 30-60 min.

Hyra utrustning

Vill du testa på randonné utan att köpa all utrustning? Inga problem. Kom in till någon av sportbutikerna och hyr din utrustning. Under säsongen körs även prova på dagar där du får chans att testa utrustning från olika tillverkare gratis. Hyr utrustning här.