Redo för lite äventyr?

Kultur & sevärdheter

Härjedalens Fjällmuseum

Mer än skidåkning och äventyr

Funäsdalen är inte bara känt för skidåkning och friluftsliv, den är också centrum för den sydsamiska kulturen. Här finns bland annat den samiska temaparken ”Lopme Laante” med samer och den samiska näringen som tema. Syftet är att skapa ett lärande kring den samiska kulturen och dess mångfald. Parken består av en stor träkåta som är sammanbyggd med en reception/butik. Där kan man äta både lunch och fika samt köpa traditionella samiska hantverk. Det finns även en torvkåta och ett lekhus för barnen. Med hjälp av Gondolen är det lätt att ta sig till parken.

Till Lopmelaante.se

I Funäsdalen ligger också Härjedalens Fjällmuseum. Ett museum för hela familjen där enastående samlingar visas i vackra och roliga utställningar. Ett museum om fjällbönder, samer och bruksarbetare. Barnen klättrar in ge­nom museets hemliga gång och småfolkets värld upp till ”Säterstugan”, där lekfullt arbete väntar! Här finns en sjö där det alltid nappar och kor att mjölka. I museét finns även en butik och charmiga Café Gästis.

Till Fjällmuseet

Myskoxar
kultur

Besök myskoxarna

Stå öga mot öga med ett urtidsdjur! Besök det unika myskoxhägnet utanför Tännäs, cirka 2 mil öster om Funäsdalen. Här vistas myskoxar i sin naturliga miljö. Förbokning krävs för de guidade turerna.

Läs mer

Mycket bra och ordnad guidning. Besökare och guider besöker hägnet på djurens villkor och Myskoxcentrum visade mycket stor respekt för djuren. Mycket seriöst och ordnat och en helt underbar upplevelse! Kan varmt rekommendera ett besök.
Tomas Persson
kultur

Gruvstaden Røros

Endast 7 mil från Funäsdalen ligger staden Røros som finns med på UNESCO:s världsarvslista. Hela stadskärnan med dess trähusbebyggelse är skyddad. Samtidigt som historien är framträdande, är det här en levande stad som ständigt utvecklas. Staden är berömd för sin stora andel konstnärer och hantverkare.

Läs mer på Roros.no