Redo för lite äventyr?

Fem minuters resa till en fantastisk upplevelse

Liftar och pister

9 mars, 2021

Foto: Emilie Nilsson

300 fallhöjdsmeter och fem minuters resa skiljer dig från milsvid utsikt över de norska och svenska fjällen. I Funäsdalsbergets gondol jobbar liftteknikern Erik Roark, som vuxit upp i dalen och följt byns resa från skidort till populär året runt-destination.

Gondolen på Funäsdalsberget länkar ihop skidbackarna med centrum av byn Funäsdalen, och vid toppstugan 950 meter över havet möts du av häpnadsväckande utsikt över fjällvärlden – med Helagsmassivet, Sonfjället, Anåfjället och Mittåkläppen på första parkett. En upplevelse som lockar alltfler turister även sommartid, då du lätt kan ta dig upp på berget för skidåkning och 30 mil av vandrings- och mountainbike-leder.

Liftteknikern Erik Roark är uppvuxen i Funäsdalen och arbetar idag som teknikansvarig för liftarna på Funäsdalen Berg & Hotell. Ett varierande arbete som innebär dagligt underhåll, rutinkontroller – och det mer krävande arbetet mellan säsongerna.

– De allra flesta dagarna går gondolen utan problem tack vare våra strikta rutiner av underhåll. Det mer riskfyllda jobbet utförs mellan säsongerna, under maj och juni. Då går vi igenom rullställen på varje stolpe, och arbetar på uppemot 20 meters höjd. Givetvis säkrade med selar och fallskydd.

”På fem minuter tar du dig upp på berget, även du som inte kan ta dig fram på egen hand. Gondolen knyter ihop vår by.”

En upplevelse för alla

Funäsdalsberget gondol öppnade vintern 2014/2015, och har blivit ett viktigt nav i den lilla byn. För turisten som bor i byn och slipper ta bilen upp. För den rörelsehindrade som vill uppleva fjällutsikten. För de lokala skolbarnen som enkelt kan åka skidor på idrottstimmen.

– På fem minuter tar du dig upp på berget, även du som sitter i rullstol eller av andra skäl inte kan ta dig fram på egen hand. Gondolen knyter ihop vår by, konstaterar Erik.

Sommarturismen i Funäsdalen har växt för varje år, och under 2020 märktes en extra stor ökning av turismen till följd av pandemin.

– Många som tidigare besökt oss vintertid kommer nu även under sommaren. Det är en stor kontrast till när jag var liten, då byn var helt död sommartid. Som året runt-bo uppskattar jag att byn lever upp året runt!

Erik Roark Erik Roark
Ålder: 34 år
Bor: Funäsdalen sedan 7 års ålder. Född i USA.
Yrke: Lifttekniker, Funäsdalen Berg & Hotell
Intressen: Nyfrälst MTB-cyklist sedan 2020

Funäsdalsbergets gondol
Fallhöjd:
316 meter
Längd: 907 meter
Antal gondoler: 11 st
Kapacitet: 798 personer/timme (8 pers/gondol)
Restid: 5 minuter
Säsong:
December-maj, juli-september